Турция обяви оттеглянето си от т.нар. Истанбулска конвенция. Анадолската агенция съобщи,

...
Турция обяви оттеглянето си от т.нар. Истанбулска конвенция. Анадолската агенция съобщи,
Коментари Харесай

Турция се оттегли от Истанбулската конвенция

Турция разгласи отдръпването си от така наречен Истанбулска спогодба. Анадолската организация заяви, че президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган е подписал декрет, съгласно който страната стопира присъединяване си в Европейския контракт за попречване и битка с насилието над дами и домашното принуждение. Причина за решението не бе оповестена. Но в консервативните среди в страната се приема, че конвенцията не подхожда на фамилните полезности и даже насърчава хомосексуалността. Не е добре признат и правилото на тъждество сред половете. Интересното е, че точно Турция е страната, която първа поддържа конвенцията, подписана през 2011 година и влезнала в действие от 1 август 2014 година

Висши турски служители поддържаха решението на Ердоган. Министърът на фамилията, труда и обществените услуги Зехра Зумрут Селчук разгласи в профила си в " Туитър ", законодателството в страната подсигурява правата на дамите, а правната система е задоволително динамична и мощна, с цел да ползва нови разпореждания съгласно потребностите. Селчук разяснява, че Турция ще продължава да показва нулева приемливост по отношение на насилието над дамите.

Директорът по връзките Фахретин Алтун  пък добави, че Турция ще води политика за по-активно нахлуване на жените в обществения, икономическия, политическия и културен живот. " Винаги ще споделяме: " Силни дами - мощна Турция ", написа Алтун също в " Туитър ".

Конвенцията е подписана от общо 45 страни. През юли 2018 година обаче Конституционният съд разгласи, че Истанбулската спогодба не подхожда на Конституцията на България.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР